Înmormântat ecologic chiar de ziua lui

Sursa : Hunedoreanul.ro
Autor : Elena MatiesData : 3 februarie 2009
Continut : Practica funerara frecventa în tarile din Occident, incinerarea începe sa fie dorita si de catre hunedoreni

Hunedorenii încep sa se modernizeze si la capitolul înmormântari. Prima înmormântare ecologica din judet a avut loc în orasul de pe Cerna, în cimitirul privat „Sfântul Gheorghe”.

Hunedoreanul care a dat startul în judet acestui tip de înmormântare se numeste Gheorghe Buderi. Iar cenusa lui si-a gasit locul de veci în cimitir pe 1 februarie, exact în ziua în care omul ar fi împlinit 58 de ani.
„Gheorghe Buderi a facut parte dintr-o familie cu posibilitati materiale obisnuite si era de religie ortodoxa. El si-a exprimat cu mult timp înainte dorinta de a fi incinerat atunci când va muri, pentru a distruge pentru totdeauna boala care l-a rapus. Asa s-a gândit ca ar elimina orice posibilitate de raspândire a microbilor”, povesteste Cosmin Bodrean, proprietarul Cimitirului „Sf. Gheorghe” din Hunedoara, care a fost prezent la înmormântare si a facilitat aceasta actiune.
Gheorghe Buderi a murit din cauza unui stop cardiac. El are trei copii, dintre care doi sunt cetateni spanioli. Când au auzit de tragica moarte a tatalui lor, s-au întors acasa si au decis sa-i respecte dorinta de-a fi incinerat.
Au luat legatura cu o firma de pompe funebre care sa le mijloceasca aceasta actiune. Prin urmare, corpul neînsufletit al hunedoreanului a luat miercuri drumul Ungariei (Szeged), într-o masina speciala si un sicriu de zinc, cum se procedeaza în astfel de cazuri. La fata locului, înainte de incinerare, a avut loc o slujba religioasa oficiata de un preot ortodox din Ungaria. Apoi, corpul omului a fost incinerat si readus la Hunedoara.

E ecologic si ocupa mai putin spatiu

Înmormântarea nu a avut loc însa decât duminica dat fiind faptul ca momunentul în care urma sa fie depusa urna cu cenusa nu era pregatit. Asta pentru ca înmormântarile ecologice nu se fac într-un mormânt sapat în pamânt, ci la suprafata. Urna decedatului îsi gaseste loc de veci într-o cutie speciala, realizata din marmura.
„Prin incinerare, nu mai are loc descompunerea corpului, iar bolile si virusii nu se mai pot raspândi în jur. De asemenea, un lucru foarte important pentru acest tip de înmormântari este faptul ca se economiseste mult spatiu. Mai ales ca lipsa locurilor de veci este o problema peste tot în România”, mai spune Cosmin Bodrean.
Astfel, prin acest sistem 20 de persoane pot fi înmormântate pe o suprafata de doi sau trei metri, în timp ce în cazul mormintelor traditionale, locul ocupat pentru tot atâtia morti ar fi de circa 30 de metri.
„Gheorghe Buderi este primul hunedorean incinerat ecologic si care îsi gaseste odihna de veci într-un monument special”, încheie Cosmin Bodrean.


„Dorim sa obtinem si îngaduinta administratorilor de cimitire din orasele învecinate pentru a putea monta oriunde monumente funerare pentru cei care vor sa fie incinerati”

Cosmin Bodrean, proprietarul Cimitirului „Sf. Gheorghe” Hunedoara

500 de euro este pretul aproximativ al unei incinerari, incluzând transportul

Lasă un comentariu