Get the Flash Player to see this player.
 
| home | | despre noi | | contact | | feedback | | din presa |
 
 Sursa : Hunedoreanul.ro
Autor : Elena Maties
Data : 3 februarie 2009
Titlu : Înmormântat ecologic chiar de ziua lui
Continut : Practica funerara frecventa în tarile din Occident, incinerarea începe sa fie dorita si de catre hunedoreni

Hunedorenii încep sa se modernizeze si la capitolul înmormântari. Prima înmormântare ecologica din judet a avut loc în orasul de pe Cerna, în cimitirul privat "Sfântul Gheorghe".

Hunedoreanul care a dat startul în judet acestui tip de înmormântare se numeste Gheorghe Buderi. Iar cenusa lui si-a gasit locul de veci în cimitir pe 1 februarie, exact în ziua în care omul ar fi împlinit 58 de ani.
"Gheorghe Buderi a facut parte dintr-o familie cu posibilitati materiale obisnuite si era de religie ortodoxa. El si-a exprimat cu mult timp înainte dorinta de a fi incinerat atunci când va muri, pentru a distruge pentru totdeauna boala care l-a rapus. Asa s-a gândit ca ar elimina orice posibilitate de raspândire a microbilor", povesteste Cosmin Bodrean, proprietarul Cimitirului "Sf. Gheorghe" din Hunedoara, care a fost prezent la înmormântare si a facilitat aceasta actiune.
Gheorghe Buderi a murit din cauza unui stop cardiac. El are trei copii, dintre care doi sunt cetateni spanioli. Când au auzit de tragica moarte a tatalui lor, s-au întors acasa si au decis sa-i respecte dorinta de-a fi incinerat.
Au luat legatura cu o firma de pompe funebre care sa le mijloceasca aceasta actiune. Prin urmare, corpul neînsufletit al hunedoreanului a luat miercuri drumul Ungariei (Szeged), într-o masina speciala si un sicriu de zinc, cum se procedeaza în astfel de cazuri. La fata locului, înainte de incinerare, a avut loc o slujba religioasa oficiata de un preot ortodox din Ungaria. Apoi, corpul omului a fost incinerat si readus la Hunedoara.

E ecologic si ocupa mai putin spatiu

Înmormântarea nu a avut loc însa decât duminica dat fiind faptul ca momunentul în care urma sa fie depusa urna cu cenusa nu era pregatit. Asta pentru ca înmormântarile ecologice nu se fac într-un mormânt sapat în pamânt, ci la suprafata. Urna decedatului îsi gaseste loc de veci într-o cutie speciala, realizata din marmura.
"Prin incinerare, nu mai are loc descompunerea corpului, iar bolile si virusii nu se mai pot raspândi în jur. De asemenea, un lucru foarte important pentru acest tip de înmormântari este faptul ca se economiseste mult spatiu. Mai ales ca lipsa locurilor de veci este o problema peste tot în România", mai spune Cosmin Bodrean.
Astfel, prin acest sistem 20 de persoane pot fi înmormântate pe o suprafata de doi sau trei metri, în timp ce în cazul mormintelor traditionale, locul ocupat pentru tot atâtia morti ar fi de circa 30 de metri.
"Gheorghe Buderi este primul hunedorean incinerat ecologic si care îsi gaseste odihna de veci într-un monument special", încheie Cosmin Bodrean.

------------------------
"Dorim sa obtinem si îngaduinta administratorilor de cimitire din orasele învecinate pentru a putea monta oriunde monumente funerare pentru cei care vor sa fie incinerati"
Cosmin Bodrean, proprietarul Cimitirului "Sf. Gheorghe" Hunedoara
---------------------
500 de euro este pretul aproximativ al unei incinerari, incluzând transportul

Sursa : Adevarul.ro
Autor : Ada Ionescu
Data : 23 ian 2009
Titlu : Locuri de veci în rate
Continut : Primul cimitir privat din Transilvania are tarife speciale pentru vreme de criza. Noua modalitate de plata va fi posibila peste o luna, dupa ce proprietarul cimitirului va încheia un acord cu o banca.

Cosmin Bodrean a deschis cimitirul privat “Sf. Gheorghe” de la Hunedoara anul trecut, dupa ce a muncit patru ani si a investit peste 300.000 de euro. „Ideea mi-a venit dupa ce am participat, în Italia, la o înmormântare, apoi la foarte scurt timp, din nou, în România, la un asemenea eveniment. Atunci am constatat ca la noi totul se face dezorganizat, iar membrii familiei, confruntati cu o situatie mai mult decât neplacuta, au de alergat foarte mult pentru a rezolva tot ceea ce tine de o înmormântare”, a spus Bodrean.

Bodrean a cumparat un teren în zona Valea Seaca, a tras curent si a pietruit drumul pâna la cimitir. Apoi a plantat sute de tufe de trandafir si puieti de salcii, tei, brazi si arbusti ornamentali, a construit o fântâna arteziana si a angajat personal pentru paza non-stop. În primavara, proprietarul cimitirului va lansa si modalitatea de achizitionare a unui loc de veci, în 35 de rate a câte 100 de lei, cu dobânda zero.

Asta pentru ca evenimentul cel mai neplacut din viata omului sa nu-i ia prin surprindere pe hunedorenii afectati de criza. Un mormânt obisnuit în cimitirul particular de la Hunedoara costa 3.000 de lei, plus concesionarea pentru 10 ani, care este 500 de lei.

Loc de veci “business-class”
Cosmin Bodrean are, însa, si o oferta speciala, pentru hunedorenii cu stare. „Partea de est va constitui asa-numita zona de lux, cu parcele individuale pentru familii. Este vorba despre o suprafata de 20 de metri patrati, cu câte sase locuri, care vor avea propria lor alee, arbore si bancuta. Un loc de veci în acest sector costa 1.500 de lei, pe termen nelimitat”, a adaugat Bodrean.

Diamante din ramasitele decedatilor

Cosmin Bodrean intentioneaza ca, în perimetrul cimitirului, sa mai construiasca si o capela, dar vrea sa deschida si un incinerator, la Târgu-Mures sau la Sighisoara. Administratorul cimitirului a afirmat ca, în acest moment, singurul incinerator functional este în Bucuresti, însa, si acela este depasit moral. Deocamdata, firma hunedoreanului ofera servicii de incinerare, însa acestea se realizeaza la Szeged, în Ungaria. Mai mult, Cosmin Bodrean are în derulare un parteneriat cu o firma specializata în transformarea cenusei unei persoane dragi într-un diamant, procedura disponibila în Elvetia.

Sursa : Huon.ro
Autor : Bogdan Leu
Data : 26 noiembrie 2008
Titlu : Cimitirul care schimba moartea
Continut : HUNEDOARA - În orasul de pe Cerna gasim singurul cimitir privat din vestul tarii. Afacerea îi apartine hunedoreanului Cosmin Bodrean care este printre putinii români ce a investit în aceste servicii nu doar din dorinta de a dezvolta un bussines rentabil, ci si de a schimba în mod radical perceptia generala a românilor asupra mortii.

În România functioneaza doar câteva cimitire private, unul dintre acestea apartinându-i Oanei Zavoranu, fiind o solida afacere de familie. „Am asistat la o înmormântare în Italia si am vazut toate aranjamentele si atentia speciala acordata celor mai mici detalii. Am sesizat în acel moment ca în România nu valorezi absolut nimic dupa moarte iar administratiile cimitirelor îngroapa fara discernamânt.” spune Cosmin Bodrean. De la punerea în practica a ideilor au trecut patru ani, timp în care hunedoreanul a investit în cimitir peste 350.000 de euro. Cimitirul se întinde pe o suprafata de 30.000 de metri patrati iar în prezent gazduieste 25 de locuri de veci. 900 de pomi plantati, gazon artificial, fântâna arteziana pentru reculegere, placute de marmura cu texte din Biblie, alei pietruite, ornamente si cruci, stâlpi de iluminat, galerie de scurgere a apei, proiecte trainice pentru locurile de veci - sunt doar câteva dintre componentele unui astfel de cimitir. Serviciile nu se opresc însa aici - diamante memoriale, incinerare, transport intern si international - toate menite sa ofere atentie maxima ultimului mare eveniment din viata omului. „Daca în cele mai multe dintre cimitirele de stat privelistea este dezolanta, unde poti sa ai surprize neplacute (furturi, distrugeri), sau disconfort (mizerie, vegetatie crescuta haotic, noroi, drumuri impracticabile, înghesuiala, etc) aici conditiile sunt cu totul deosebite iar lumea care vine la cimitir simte întradevar ca a făcut ceva pentru persoanele dragi.” Hunedoreanul vrea sa înfiinteze primul crematoriu privat din România militând pentru cimitirele ecologice, care sa ocupe mai putin spatiu în comunitati si unde ordinea sa fie regula de baza. „Nu mai putem continua sa extindem suprafetele actualelor cimitire, pentru ca la un moment dat totul se va transforma într-un mare cimitir. Trebuie sa adoptam treptat practica incinerarii tocmai din respect pentru cei care nu mai sunt” mai spune Cosmin Bodrean.

 
 
 
Copyright © 2007 - www.funerarehd.ro - All rights reserved. Produs de MaD DucK